Főoldal Galéria Az énekverseny szabályzata Elérhetőség
 

Az énekverseny szervezési és tárgyalási szabályzata

A jelentkezés feltételei:

Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel.
Operánál minden zeneművet az eredeti hangnemben kell énekelni, mikrofon használata nélkül.
Bemutatkozás: egy szabadon választott ária vagy ének
kategóriák és műfajok:
  • I.kategória: 16-éves kor feletti nő és férfi
    1. opera
    2. operett
    3. musical

Zsűri

A zsűri tanácskozásai nem nyilvánosak, s róluk jegyzőkönyv készül, melyet a verseny titkára vezet.

A tanácskozások résztvevői nem tájékoztathatják a verseny folyamán sem a versenyzőket, sem az újságírókat, sem pedig a versenyzőket felkészítő tanárokat a zsűri megbeszéléseinek valamint az értékelés eredményeiről.

Az I. fordulóban elégséges ha a zsűri 3 tagja dönt a továbbjutókról.
A II-III. fordulóban a zsűri minden határozatát csak teljes létszámú tanácskozáson hozhatja meg, a zsűri minden tagja köteles részt venni ezeken a fordulókon.

A zsűri feladata meghallgatni és értékelni a versenyzők teljesítményét, dönteni a sorrendről, esetleg a díjak összevonásáról avagy megosztásáról. Más szervezetek díjainak az odaítéléséről a zsűri a szervezettel közösen dönt.

A verseny menete

A versenyzők a kisorsolt sorrendben lépnek fel. Soron kívüli fellépés csak rendkívül indokolt esetben lehetséges a szervezők előzetes beleegyezésével.

A jelentkező köteles a megadott időben megjelenni a verseny színhelyén és a titkárnál jelentkezni.

Ha a jelentkező indokoltan nem jelent meg a megadott időben, fellépését csakis a zsűri beleegyezésével a megfelelő forduló végén valósíthatja meg.

A jelentkező köteles már a Jelentkezési lapon a választott művet megnevezni mindegyik fordulóra, s a kottát eljuttatni a szervezőhöz.

Az a jelentkező, akinek nincs saját zenei kísérete, jogosult a verseny zenei kísérőjével megfelelő előkészületre . Az előkészületek meghatározott időtartamát be kell tartani.

Az I-III. fordulóra, s a döntőre a verseny szervezője gondoskodik a kísérőről, illetve a nagyzenekarról.

A teljesítmények értékelése:

Az értékelés a zsűri közös véleménye. Ezért mindegyik zsűritag köteles először pontozással kinyilvánítani véleményét az egyes teljesítményekről. Megengedhetetlen mindennemű megbeszélés vagy megjegyzés az egyes jelöltek fellépése alatt. A pontozólapokat a verseny titkárának kell leadni a résztvevők egyes csoportja fellépésének befejeztével – még a szünet előtt.

A teljesítmények 1-20 pont terjedelemben értékelendők. A II. fordulóba való továbbjutás minimális átlaga 12 pont kellene hogy legyen. Ezért mindegyik zsűritag a jelölt értékelésénél mérlegeli ezt a tényt.

A zsűritag nem értékelheti azokat a versenyműveket, amelyeket nem hallgatott meg teljes terjedelmükben. Ilyen esetben aláírja, leadja pontozólapját és megindokolja a szavazástól való tartózkodásának okát /pl. nem volt jelen/. A zsűri pontozhatja azt a versenyzőt is aki ez idő szerint a tanítványa, de ezt be kell jelölnie, s azonos pontszámnál ez hátrányt jelent a másik versenyzővel szemben. A pontozólapra ráírja „a tanítványom”.

A zsűri szótöbbséggel további változtatásokat eszközölhet, amennyiben azok hozzájárulnak ahhoz, hogy a verseny maximálisan teljesítse küldetését.

Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás a győztesek záróhangversenyén valósul meg. A szereplők kiválasztását és a műsort a zsűri határozza meg.

Együttműködő partnereink:Érsekújvár - Nové Zámky városa

Média Partner: